Nog steeds zijn veel projectbijeenkomsten online. Belangrijk dus om bij te blijven met de technische ontwikkelingen bij de verschillende online tools. Afgelopen week testte ik met een aantal andere nieuwsgierigen de nieuwe Zoom-functie Immersive view. Immersive view is een aanvulling op de functies Gallery-view en Speaker-view en plaatst de deelnemers in een achtergrond. Zoom biedt een aantal achtergronden aan, maar je kunt ook een eigen achtergrond uploaden.
Vooraf had ik een lijstje met zaken die ik graag wilde testen en dit lijstje werd aangevuld door de testers. Ik breng graag verslag uit.
Is het makkelijk om deelnemers toe te voegen aan de achtergrond en hoe snel kun je deelnemers wisselen?
Je kunt op 3 manieren deelnemers in de achtergrond plaatsen.
- Automatisch: Zoom geeft ieder een plekje tot alle plekken in de achtergrond bezet zijn. Deelnemers die geen plek in de achtergrond hebben, worden door Zoom in een filmrol bovenin geplaatst.
- Via de optie Manually: Dan typ je de namen in van de deelnemers die je een plek wilt geven.
- Of je sleept deelnemers vanuit de filmrol naar de plek in de achtergrond.
Dit slepen ging relatief makkelijk, maar ik vraag me af hoe dat gaat met een grote groep. Dan moet je langer zoeken in je filmrol. Optie 2 lijkt dan makkelijker.
Hoeveel deelnemers passen er in een achtergrond?
Dat is afhankelijk van de achtergrond. Zoom heeft een aantal achtergronden voor 2, 5, 6 of 25 deelnemers. In een eigen achtergrond is er altijd plaats voor 25 deelnemers. Ook daar kies je zelf hoeveel plekken je invult met deelnemers.
Kun je je scherm delen?
Ja, dat werkt hetzelfde als anders. Zodra je stopt met delen komt Immersive view weer terug en zit iedereen nog op dezelfde plek. Muziek afspelen via de computer kan ook gewoon.
Wat zien deelnemers die binnenkomen als Immersive view geactiveerd is?
Om dit te testen had ik Immersive view aangezet voordat de eerste deelnemer zich meldde. Zij kwam direct in Immersive view binnen. Voor de host komt de deelnemer bovenin de filmrol te staan. Als je nog plek vrij hebt, kun je meteen vanuit de filmrol de deelnemer naar je achtergrond slepen.
Het is belangrijk dat host en deelnemers versie 5.6.3 of hoger gedownload hebben. Deelnemers die een lagere versie hebben, zien ‘gewoon’ Gallery- of Speakerview.
Op een iPad ziet Immersive view er hetzelfde uit als op een computer/laptop
Kan de co-host ook Immersive view toepassen?
Nee, dat kan alleen de host.
Kun je een poll doen binnen Immersive view?
Ja, maar er was wel iets vreemds aan de hand. De co-hosts konden namelijk de poll niet activeren of zien. Ook niet toen de resultaten gedeeld werden. Dat is iets om nog eens na te kijken.
Zijn er nog andere nadelen?
Grootste nadeel is dat je maar beperkt aantal mensen in beeld hebt. De groep lezen wordt daardoor wel lastiger. Ander groot nadeel is dat deelnemers echt die recente versie moeten hebben. Een deelnemer die het Immersive view niet ziet, mist echt iets.
Waarvoor zou je Immersive view toepassen?
Immersive view is een mooie toevoeging aan Zoom, maar zoals bij alles wat je online doet moet je je ook hier afvragen of het (op dat moment in je programma) bijdraagt aan de doelstelling van de sessie. Immersive view kan een mooi hulpmiddel zijn bij spelsituaties, een interview of panelgesprek of een kort intermezzo in een langer programma.
Zeker nu het nog relatief nieuw is, kun je er je deelnemers mee verrassen. Probeer het eens uit! Ik ben benieuwd welke toepassingen jij ziet voor Immersive view.