· 

Interactieve kennissessie: herstelondersteunend werken

Afbeelding van Freepik
Afbeelding van Freepik

“Iets mooier maken door het te lijmen…” 

Herstel ondersteunende zorg is als de gouden lijm die in Japan wordt gebruikt om gebroken porselein te herstellen. De kunst van het herstellen van porselein wordt “Kintsugi” genoemd. De stukken worden gelijmd, de vorm verandert daarbij, er ontbreekt wel eens een stukje..,  echter het blijft zoeken hoe je er weer 1 geheel van kan maken.

Met deze metafoor voor herstelondersteunend werken startte Irene de With (verpleegkundig specialist GGZ bij ZuidOostZorg) vandaag de interactieve kennissessie die ik onlangs over dit thema voor het doelgroepnetwerk GP+ organiseerde. Samen met Christian Klijs (verpleegkundig specialist GGZ bij Het Parkhuis) nam zij de deelnemers mee in de achtergronden van herstelondersteunend werken, de fases van herstel en de rol van de hulpverlener. Dat deden ze op interactieve en energieke wijze, waarmee ze alle deelnemers aanzetten tot het reflecteren op de eigen werkwijze en rol.  

De kracht van het netwerk

Afgelopen jaar begeleidde ik voor de Vereniging voor Gerontopsychiatrie de ontwikkeling van een nieuw zorgprogramma voor de Gerontopsychiatrie+ doelgroep. Herstelondersteunend werken is daarin een van de uitgangspunten. Alle organisaties binnen het Doelgroepnetwerk GP+ zijn nu bezig met de implementatie van dit nieuwe zorgprogramma. En als transitiecoach voor dit netwerk kreeg ik vanuit verschillende organisaties vragen over herstelondersteunend werken. Bijna leek het erop dat ieder weer zelf het wiel ging uitvinden. Maar aangezien 'kennis delen' een van de kerntaken van de Vereniging voor Gerontopsychiatrie is, was dit voor mij dé aanleiding om deze interactieve kennissessie te organiseren. 

 

De kracht van dit mooie netwerk was meteen zichtbaar. Verschillende leden wilden meedenken over de opzet en het doel van de bijeenkomst. Wat is precies de kennisbehoefte? Voor welke medewerkers organiseren we dit? Hoe willen zij leren en kennis delen? En ook de expertise kwam vanuit het netwerk zelf. Ik kijk terug op een succesvolle bijeenkomst!

 


Wil je mij inschakelen als projectleider of procesbegeleider?

Ik ben je frisse blik, aanjager, inspirator, soms advocaat van de duivel. Ik creëer overzicht en samenhang en houd de voortgang erin. Ik begeleid bijeenkomsten met belanghebbenden met oog voor ieders inbreng en expertise. 

 

Of zoek je een faciltator voor je (online) bijeenkomsten? Ook dan zit je goed!